Nemesfémek

Arany:
Az arany, köszönhetően annak, hogy nem korrodálódik, már nagyon régóta ékszerek alapanyaga és fizetőeszköz. Már az ókorban működtek aranybányák a világ számos pontján, amelyeket általában az uralkodó felügyelt. A kibányászott arany a kincstárba került, majd feldolgozták. Az arany fontos szerepet játszott a világkereskedelemben is. Az újkorban, a papírra nyomott bankjegyek megjelenésével az országok által kibocsátott pénzmennyiség biztosítéka az aranytartalék volt.

gyemant002Az aranyat unciában (angolul: ounce, rövidítése: oz.) mérték. 12 uncia = 373,24 g
Az ókor óta ismert, jellegzetesen sárga nemesfém. A természetben csak elemi állapotban fordul elő. Kémiai állandósága miatt évezredek óta felhasználják ékszerek, dísztárgyak készítésére. Az ókor óta fizetőeszköz, nagy értékénél fogva sok állam devizájának fedezete a különböző bankokban őrzött nemesfémtartalék. Árfolyamát nemzetközi szervezetek szabályozzák.

Az ékszerészet, kis kopásállósága miatt, különböző fémekkel készítet ötvözeteit használja. Ezüst vagy réz hozzáadásával 18 karátos (75%arany) és 14 karátos (58.5% arany) karátos ötvözeteket készítenek, ezek szilárdabbak, kopásállóbbak, megmunkálhatóbbak. Az arany palládiummal készített ötvözete a könnyű fehérarany, a platinával alkotott ötvözete pedig a nehéz fehérarany.

Az arany kiváló tulajdonságai és szépsége miatt tökéletesen alkalmas a drágakövek befoglalására. A drágaköveket az ékszer anyaga úgy veszi körül vagy szorítja be, hogy az ne eshessen ki. Különösen a gyűrűk hordása során előfordulhat a foglalat sérülése, a drágakő meglazulása. Ékszerei megőrzése érdekében időről időre ellenőrizze drágakövei foglalatát!

Platina:
A platina karikagyűrűknek ugyanúgy, mint az aranyból készült társaiknak, évszázados múltjuk van. A természetes eredetű szennyezett platinát - nem szándékosan ugyan - már az ősi egyiptomi mesterek is használták ezüst helyett. A spanyol hódítók az Újvilágba érkezésük során találkoztak egy addig ismeretlen ezüstös csillogású fémmel, melyet platinának (spanyolul kicsi ezüst) neveztek. Értéktelennek tartották, és csak a 18. században érkezett Európába. Évszázadokon keresztül szinte csak Oroszország bányáiból származott platina. A spanyolok aranypénzt is hamisítottak aranyozott platina érmékkel.

gyemant004A platina napjainkban lényegesen drágább az aranynál. A korai felhasználását korlátozta a keménysége és magas olvadáspontja is, ami igen megnehezítette a megmunkálhatóságát. A világ platinafém-termelésének 98%-a 3 országból származik: a korábbi Szovjetunió 49%-ban, a Dél-Afrikai Köztársaság 43%-ban és Kanada 6%-ban részesedik belőle, s az egyharmadát használják ékszerkészítésre.

A kőzetekből általában nemesfém-koncentrátumokat állítanak elő, melyekből mind a hat nehézfém, a platina, a palládium, a ródium, a ruténium, az irridium, az ozmium egyaránt előállítható. A világ éves platinatermelése 160 tonna, míg aranyból évente 1500 tonnát állítanak elő. A teljes platinatermelés felhasználásra kerül, így ebből nincsenek az aranyhoz hasonló tartalékok. Egyetlen uncia tiszta platina előállításához kb. 10 tonna ércet kell feldolgozni, mely folyamat nem kevesebb, mint öt hónapot vesz igénybe. A platina magas árához az érc ritkasága mellett a rendkívül időigényes bányászat és finomítás is hozzájárul.

Az ékszerészetben az egyetlen nemesfém, melyet 90%-os vagy 95%-os tisztaságban alkalmaznak. Tökéletes tisztasága miatt hypoallergén érzékeny személyek is hordhatják. Szürkésen csillogó, szinte jeges fénye kiválóan harmonizál a briliánssal.

page